A kis csatorna titka

Az idei évben új kihívásra vágytam, ahol minden tudásomra szükség lesz, hogy eredményes legyek halfogás tekintetében. Választásom ezért esett lakhelyemhez közel található Dunavölgyi Öntöző Főcsatornára, ismertebb nevén DVCS. Az utóbbi években hallottam igen nagytestű példányok, főként amurok fogásairól, de engem mégis a nagytestű nyurgák érdekeltek már akkor is. Így hát nekivágtam az ismeretlent bevenni.

Első találkozáskor már rabul ejtett
Első találkozáskor már rabul ejtett

Elsőként egy alkalmas helyet kellett találnom, amely a horgászat helyszínéül fog szolgálni az év során. A számomra megfelelő helyszín kiválasztása után következett a hely alkalmassá tétele. Gondolok itt az előttem elterülő meder „tisztítására”, és a horgászhely kialakításra. A meder feltérképezése során tudatosult bennem, hogy nagyon sok kagyló, csiga és egyéb élőlények adnak táplálékot az itt élő halaknak.

A hely kialakítás után eljött az első horgászat időpontja. Mondhatom nagyon izgatottan vártam, talán eddigi túráimra nem készültem ennyit, mint az első csatorna horgászatomra. A nap lenyugvóban volt, én csak ültem székemben, és csodáltam a természetet. Első éjszakám kapás nélkül telt el,nem is vártam mást. Nap közben próbálkoztam több fajta csalival es technikával, de nem sikerült kapást elérnem. Napnyugta előtt épp Gabi barátommal beszéltem, érdeklődött, hogy volt-e már valami, mikor halmozgásra lettem figyelmes tőlem balra. Mondtam is, hogy biztató jelek az estére tekintve. Nyugovóra tértem, fél tizenegy magaslatában egy erős húzós kapásra ébredtem fel, a botot majd kicsavarta a kezemből, és igen, mikor meglátom a fejlámpám fényében: Ponty!!! Igen!!! Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen rövid időn belül megmeríthetem életem első pontyát a DVCS-ből. Egy gyors fotó, és már mehetett is vissza életterébe.

Egy igazi vadvízi sodrófa az éj leple alól
Egy igazi vadvízi sodrófa az éj leple alól

A fogás után nem tudtam egyszerűen álomra csukni szemeimet, hisz már elértem egyik célomat. Majd 2 óra magaslatában újból megszólalt jelzőm hangja. Egy igazán hosszas küzdelem kezdődött, amely végén én jöttem ki győztesen. Álmomban sem gondoltam volna, hogy első horgásztatom alkalmával 2 gyönyörű ponttyal ajándékoz meg a kis csatorna. Ráadásként az egyik ponty súlya meghaladta a 10 kg-t.

Csodálatos csatorna harcos
Csodálatos csatorna harcos

E csodás két hal kifogása után Gábor barátomnak is meghoztam a kedvét a csatorna horgászathoz. Így ő is nekivágott e csodás víz felfedezésének, nem is akármilyen eredményekkel.

Egy meseszép pikkelyes Gábor barátom kezeiben
Egy meseszép pikkelyes Gábor barátom kezeiben

A nyár folyamán legtöbb szabadidőmet a csatorna partján töltöttem, de sajnos a várt eredmény elmaradt. Hol a magas vízállás volt kedvezőtlen, hol az apróhal aktivitásával gyűlt meg a bajom.

Az ilyen pillanatok teszik számomra érdekessé a vadvizi horgászatot, kihívás a javából
Az ilyen pillanatok teszik számomra érdekessé a vadvízi horgászatot, kihívás a javából

Néha nem tudni, hogy épp apróhal vagy rák szabadította meg hajszálelőkémet
Néha nem tudni, hogy épp apróhal vagy rák szabadította meg hajszálelőkémet

Minden egyes sikertelen túrával tanultam, és kiismertem e csodás vizet. Több csalivariációval is próbálkoztam az év során, de két csalival sikerült kapást elérnem. Hidegfrontos időben (első horgászatom alkalmával) két gyönyörűszép példányt sikerült fognom Fruity Fish Fusion-nel. A nyári meleg napokon főként a meleg vízi csalikat preferáltam, így esett választásom a Calamari Condiment bojlira. Az apróhal és törpeharcsa aktivitás után döntöttem úgy hogy hajszálelőkémre Ultrahard csalik kerülnek, amely nem volt rossz döntés. Az eredmény nem váratott sokat magára. A sok eredménytelen peca után ismét kezemben tarthattam egy igazi sötét színezetű nyurgát.

Mondhatni egy nyár munkáját tartom kezemben
Mondhatni egy nyár munkáját tartom kezemben

Számomra az idei év jelentette az igazi pontyhorgászatot, igaz nem bővelkedtem kapitális fogásokban, de örök élményt adott a kis csatorna, amelyre biztosan mondhatom, hogy visszatérek újabb fogások reményében. Mindenkinek csak ajánlani tudom az ismeretlen felfedezését, hosszas munka van a hátam mögött, de mikor alkalmanként megajándékoz egy-egy példánnyal, az maradandó élményt ad és örömet.